Sprøde polentafritter
- Amanda Stensgaard
- 10. jun. 2018
- 2 min læsning
Opdateret: 26. mar. 2020
Jeg er velsignet med et sæt tvillingesøstre. Karla og Frida hedder de, og dem elsker jeg til månen, det’ klart. Det gør jeg, selvom Karla på nogle måder var et mærkeligt barn. Hun ville hellere spises af med en rød peberfrugt end en skålfuld syntetisk fredagsslik, og det var der jo ikke så mange indvendinger imod fra vores forældres side.
Frida derimod kunne leve af pomfritter, hvis hun fik lov. Det gjorde hun ikke, men hendes eneste succeskriterie for en vellykket middag var, at der skulle være pomfritter på menuen. På den måde var hun et simpelt barn. Lille Pomfrida.
Fridas pomfritkærlighed smittede af på os andre. Ikke i samme omfang, men vi har spist mange variationer af pomfritten i mit barndomshjem. Rodfrugter, søde kartofler, almindelige kartofler, gulerødder og bønner. Meget kan forvandles til fritter, hvis det skæres i skiver, vendes i olie, bages og serveres med en gavmild klat Heinz eller chilimayo.
Det ved de fleste sikkert allerede godt, men hvad det måske ikke er alle, som ved, så får man nogle af de allerlækreste og sprødeste fritter, hvis man har en portion polenta ved hånden.
Polenta er en grød baseret på majs. Den laves i al sin enkelhed ved at koge polentamel sammen med vand, parmesan, urter – eller boullion for den dovne – og så spiser man den som tilbehør til kød, fisk, med stegte svampe eller en lækker tomatsovs.
Polentagrød smager godt, men polentafritter trumfer. Hvis du har smagt dem, er du sikkert allerede fan af deres sprøde ydre og det bløde indre med smag af parmesan, og hvis ikke kan det kun gå for langsomt med at blive overbevist.

Polentafritter
250 gram polentamel
1 liter vand
1 tsk Herbarmare boullion (jeg bruger altid Herbarmare. Den er øko, holder længe og smager gennemtrængende af urter)
4 spsk revet parmesan
2 spsk olivenolie
Flagesalt og frisk eller tørret rosmarin til drys
Fremgangsmåde
Kog vandet op i en gryde, opløs en tsk boullion deri og tilsæt polentaen.
Skru ned for varmen og rør godt rundt i gryden, så der ikke kommer klumper i grøden.
Læg herefter låg på gryden og lad polentaen simre i 30-40 minutter. Rør rundt med jævne mellemrum, så det ikke brænder på. Der findes forskellige former for polenta, og det er forskelligt, hvor længe de hver især skal koge, så læs vejledningen på pakken og prøv dig frem. Og hvis den pludselig bliver for tyk, tilsætter du bare lidt ekstra vand.
Når grøden er cremet og passende i konsistens, tilsættes parmesan.
Smag polentaen til med salt og peber og smid eventuelt en håndfuld hakkede urter i.
Smør et fad med olivenolie, inden du hælder polentaen deri. Sørg for at overfladen er ensartet på overfladen, inden du lægger et stykke bagepapir ned over grøden og stiller den på køl – minimum i et par timer og helst til dagen efter.
Når grøden er kold og fast, kan den vendes ud af formen. Herefter skæres den til fritter, som forsigtigt lægges på en bageplade.
Drys med salt og rosmarin og bag polentafritterne, til de er gyldne og sprøde. Jeg plejer at give dem 15 minutter ved 180 grader, hvorefter til stiller ovnen på grillvarme og giver fritterne 5-7 minutter yderligere.

Comments